Construcția simplelor clădiri cu un singur nivel, a depozitelor și halelor industriale sau construcții portante în case cu mai multe niveluri pot fi realizate în mai multe feluri, însă principala modalitate constructivă care se regăsește în toate aceste tipuri de clădiri este cea metalică. În ultima perioadă, soluțiile constructive metalice sunt în plină expansiune și proiectanții utilizează soluții avansate de structuri metalice, ce duc la optimizarea costurilor, obținerea unor rezultate superioare grație noilor tehnologii.

    Execuția construcțiilor metalice la fața locului, utilizând profile metalice clasice (I, H), cu toate accesoriile necesare – contravântuiri, suporturi, diferite tipuri de îmbinare realizate prin sudare la fața locului – pot însemna o valoare ridicată cu manopera. Grinzile laminate grele implică costuri ridicate cu producerea, transportul, manipularea, debitarea, prelucrarea și asamblarea efectivă în șantier.         

    Din toate aceste aspecte a rezultat întrebarea: cum pot să am pierderi tehnologice cât mai mici la construirea unei hale metalice?

    Profilele SIN sunt realizate ca un profil I, construit prin sudarea continuă a unui profil din tablă ondulată ca o sinusoidă de două tălpi de o parte și de cealaltă a acesteia, rezultând un profil ușor, net superior unui profil laminat. Întregul proces de producție este automatizat și realizat la o calitate superioară datorită liniilor robotizate.

    Datorită inimii profilată sinusoidal  se realizează o rigiditate superioară, astfel încât la depășirea limitei de plasticitate a ei să nu apară pierderea stabilității locale. Avantajul obținerii formei profilului asemenea sinusoidului reprezintă, pe lângă beneficiul tehnologic, un element elegant ce poate fi înglobat cu succes în arhitectură.

    Introducerea tehnologiei de construcție a profilelor cu inimă sinusoidală a redus considerabil fenomenul de flambare întâlnit la profilele din table groase sudate. Profilele SIN pot avea aplicații diverse, se pot folosi ca elemente de: grinzi, stâlpi de susținere sau ca și componente supuse la forțe normale (coloane sau cadre) fără limitări structurale. Aria optimă de aplicare este în construcțiile metalice unde se pretează profile cu înălțimi mai mari de 300 mm. Profilele SIN oferă cel mai potrivit sistem pentru structuri cu deschideri mari.

    Proiectanții, montatorii și clienții care aleg tehnologia SIN vor beneficia de avantajele tehnice și economice oferite de tehnologia modernă. Putem spune că profilele SIN asigură o rezistență ridicată, permițând execuția deschiderilor mari (până la 45-50 m). În cazul montatorilor se obține reducerea cheltuielilor în timpul montajului în șantier, eliminarea necesității sudării elementelor în favoarea îmbinărilor demontabile cu șuruburi, creșterea vitezei de construire datorită simplității asamblării și ușurința livrării și instalării produselor la destinație.

    Citește articolul complet pe Misiunea Casa.